Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός | Σχολή Καλών Τεχνών στη Φλώρινα

Συμμετοχή σε διαγωνισμό

To φυσικό τοπίο και το κλίμα της περιοχής της Φλώρινας μας οδήγησαν στο σχεδιασμό ενός εξωστρεφούς, δημόσιου χώρου εκπαίδευσης, που θα στεγάζει τη Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης. Η αναζήτηση της οπτικής και λειτουργικής μετάβασης από τη ζωή μέσα στη Σχολή στη ζωή έξω- στο φυσικό περιβάλλον, την Πανεπιστημιούπολη και την πόλη- μας ώθησε στη δημιουργία μιας αλληλουχίας ανοιχτών, στεγασμένων και κλειστών χώρων.

O καλλιτεχνικός και δημιουργικός της Σχολής εκφράστηκε ως ραχοκοκαλιά γύρω από την οποία δημιουργήθηκαν μεγάλοι ενιαίοι χώροι με λειτουργική ευελιξία που ενισχύει τον εργαστηριακό και πολυδύναμο χαρακτήρα μιας σύγχρονης Σχολής Καλών Τεχνών.

Η ανάγκη σύνδεσης των δύο κύριων προσβάσεων στο οικόπεδο μελέτης, από την Εθνική Οδό ανατολικά και την αγροτική οδό δυτικά, προσέδωσε γραμμική μορφή στον πυρήνα της Σχολής Καλών Τεχνών, η οποία εκφράστηκε ως πλατφόρμα που ανασηκώνεται από το έδαφος για να στεγάσει τις κοινόχρηστες λειτουργίες. Παράλληλα, η απόληξη της πλατφόρμας προς τα δυτικά ανασηκώνεται για να κατευθύνει το βλέμμα προς τη χαρακτηριστική κορυφογραμμή του όρους Βαρνούντα, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα υπαίθριο αμφιθέατρο που στρέφεται προς τον κεντρικό χώρο συγκέντρωσης. Ο στεγασμένος χώρος κάτω από την πλατφόρμα και η υπερυψωμένη πλατεία που διαμορφώνεται στο άνω μέρος της, αποτελούν τους χώρους συνάντησης των διδασκόντων, των φοιτητών, του προσωπικού της Σχολής.

Οι επιμέρους λειτουργικές ενότητες, διαρθρώνονται με τη μορφή έξι μονάδων οι οποίες διατάσσονται με σταθερό ρυθμό κενών και πλήρων δημιουργώντας συμμετρία στη συνθετική δομή κατά τον άξονα βορρά-νότου και ανατολής – δύσης. Μορφολογικά εκφράζονται με κεκλιμένες στέγες – επιφάνειες που «αγκαλιάζουν» τον γραμμικό πυρήνα προσφέροντας τη δυνατότητα υπαίθριας εκτόνωσης.

Η ιδέα συγκρότησης του συνόλου από διακριτά εργαστήρια κατά μήκος ενός δημόσιου περάσματος, που περιλαμβάνει όλες τις κοινόχρηστες και εξωστρεφείς λειτουργίες της Σχολής παραπέμπει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας Αγοράς, ενός πολύβοου κέντρου συνάθροισης, που απευθύνεται στα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας , αλλά και ευρύτερα στους κατοίκους της πόλης της Φλώρινας.

Συνεργάτες αρχιτέκτονες

  • Εύα Ιωαννάτου, Ορφέας Κουντούρογλου, Αποστόλης Μυλωνάς, Έλλη Σπάνια

Vizualisation

  • Αποστόλης Μυλωνάς